Grand Prix 4

Grand Prix 4 verscheen niet op de Xbox

Gaming Unraced gaming

Schreef ik gister nog over de unrelased Grand Prix 3 port voor de Dreamcast, schrijf ik vandaag over de port van Grand Prix 4 naar de Xbox console. Grand Prix 4 is misschien wel beste Formule 1 spel ooit gemaakt. Ook de vele mods maken de game meer dan compleet. Vandaar misschien ook de port naar Xbox? We zullen het nooit weten want de port had een release date maar bekwam toch een unraced game.

Grand Prix 4 had een release datum van 15 Oktober 2002 dit valt te zien bij Game Mania welk het spel nog altijd gecategoriseerd heeft. Zoals hier te zien. Infogrames was de publisher van het spel terwijl Microprose de port voor handen nam. Ondanks dat de Xbox over een netwerkverbinding beschikte werd het spel een singleplayer en geen multiplayer. Maar goed net als zijn voorgangers had Geoff Crammond weer een pracht spel weten te creëren.

Grand Prix 4 verscheen op 21 Juni 2002 voor de PC en betrof het 2001 kampioenschap. Al snel werden er voor het spel verschillende mods gemaakt. Al vrij snel werd ook het nieuws gebracht dat er een port naar de Xbox zou komen. De reden dat Microprose en Simergy voor een port kozen? Het feit dat Grand Prix 4 de laatste Formule1 game zou zijn omdat men geen licentie meer had van de FIA. De rechten gingen in 2003 naar Sony toe, wat ook inhield dat EA Sports moest stoppen met hun F1  Games. En hiermee wouden ze nog eenmaal knallen!

Het een en ander is wel bekend voor de Xbox port. Het zou een mix van een simulatie en een arcade worden. Dit had er vooral mee te maken dat de pc-versie enorm uitgebreid is. Wel zou de AI van de tegenstanders meegenomen worden en de graphics zouden nog waanzinniger worden. Het spel zou een aantal help functies krijgen zoals traction control, break control, steering help en ga zo maar door. Deze opties waren ook aanwezig in de PC versie.

In Juni gaf de ontwikkelaar aan dat de Xbox versie maar een week achter liep qua ontwikkeling van de PC versie! Waar ging het dan als nog mis?

Dat is een vraag die niet heel duidelijk is om te beantwoorden en toch ook weer wel. Niet lang nadat Grand Prix 4 werd uitgebracht op de PC ging Microprose failliet, zoals Geoff Crammond zelf in een interview een tijd geleden al aangaf. In aller haast is er voor de PC versie nog een patch verschenen toen de meeste deisgners op dat moment al wisten dat ze een andere baan moesten gaan zoeken.  Echter als je weet dat de ontwikkeling van Grand Prix 4 voor de Xbox niet ver achter lagen op die van de PC kan je je afvragen waarom ze dat spel niet hebben gereleased op dat momenten.

Hoe dan ook op 16 September gaf Infrogrames aan dat ze hun studio MicroProse UK studio gingen sluiten en daarmee vervloog de hoop ook voor Grand Prix 4.  En dat is een groot gemis nog altijd voor de Xbox. Net als het een groot gemis is voor de Dreamcast dat Grand Prix 3 uiteindelijk nooit is verschenen. Er zijn, zover bekend, ook geen ingame beelden beschikbaar. Het is ook niet bekend of er ergens een Beta versie van het spel is.

Tagged