Grand Prix 3

Grand Prix 3 voor de Dreamcast

Gaming

In de loop der jaren zijn er steeds meer onderwerpen toegevoegd aan Unracedf1. Eigenlijk wordt alles wat unraced is en gelieerd aan de Formule 1 gepubliceerd. Naast de teams en wagens die nooit op de grid zijn verschenen tijdens een officieel F1 weekend, worden ook artikelen over circuit en engines gepubliceerd. Nu volgt er een nieuw hoofdstuk, Unraced F1 games. Waarom?  Vroeger speelde ik zelf veel F1 games op de pc en ik heb een passie voor retro consoles.  We beginnen met de Unraced games Grand Prix 3 op de Dreamcast.

Grand Prix 3 was ontwikkeld door Geoff Crammond van Microprose en uitgegeven door Hasbro Interactive. In Juni 2000 kwam de lang verwachtte opvolger van Grand Prix 2 dan eindelijk in de winkels te liggen. Grand Prix 3 was gebaseerd op het seizoen 1998 en zou al snel een uitbreiding krijgen genaamd GP3-2000. De titel zegt het op dat moment actuele seizoen. Al snel verschenen er mods voor het spel om zo andere seizoen te rijden en zelfs andere race klassen.

Terwijl Grand Prix 3 voor de PC werd uitgebracht verschenen in September 2000 de eerste berichten dat men bezig was met een port te maken van Grand Prix 3 voor de Dreamcast. De Dreamcast was Sega’s laatste gaming console dat ze zouden uitbrengen. Naar mijn mening was de Dreamcast een systeem dat zijn tijd ver vooruit was en daardoor oogwaarschijnlijk het niet gehaald heeft. Zo had de console al de beschikking over een onlinefunctie, zie ook een netwerk adapter.

De Grand Prix games van Geoff Crammond waren tot dan toe nog nooit ge-port naar een gameconsole. Een hoera moment mocht GP3 daadwerkelijk naar de Dreamcast komen. De meeste F1 games tot dan toe waren niet al te denderend op de consoles. Zelf blijft F1 1997, kijkend naar mijn retro consoles, het beste F1 spel dat er gemaakt is.

In de 2000 December issue van het maandblad Dreamcast monthly was de voorpagina gereserveerd voor Grand Prix 3. De bestempeling. Infogrames zou de port maken en gaf in een interview aan dat er een nieuwe ervaring qua diepgang zou worden geïntroduceerd voor sim-racers.

Een Italiaans gaming magazine had een aantal weken later ook een item die Grand Prix 3 voor de Dreamcast coverde. In het artikel aangegeven dat het spel, op dat moment, al voor 80% gereed was. Gebaseerd hierop zou er dus ook een alpha versie van het spel moeten zijn geweest. Woordvoerder van Hasbro Interactive Jayson Hill had aangegeven dat de naam voor het Grand Prix spel nog niet vast stond, maar bevestigde wel dat het spel op de release stond voor de Dreamcast.

De grote vraag was natuurlijk ook of het mogelijk zou worden om met Grand Prix 3 online tegen elkaar te kunnen spelen. In 2000 waren er maar enkele games op de PC die je online tegen elkaar liet racen. Dit kwam vooral doordat veel mensen toen nog via een 56K modem o.d. verbinding maakte met internet. ADSL en Breedband internet was nog niet ingeburgerd en wat ik me nog kan herinneren is dat bij Chello bijvoorbeeld een Lite pakket van 5GB al 60 gulden kostte.

Uiteindelijk werd bekend dat Grand Prix 3 voor Dreamcast zou verschijnen in de lente van 2001. Het spel zou echter nooit verschijnen en na de laatste berichtgeving in begin 2001 werd het stil. Dit kwam natuurlijk ook omdat Sega de stekker had getrokken uit hun console. Maar misschien had ook te maken met de moeilijkheden om het spel te porten naar de Dreamcast.

Tagged