Panthera

Einde verhaal voor Panthera Team Asia F1?

Nieuws

Is het einde verhaal voor het Panthera Team Asia F1 team? Onlangs werd bekend dat nieuwe teams een fee van 200 miljoen dollar moeten betalen. Dit is voordat ze überhaupt mogen mee doen aan de Formule 1. De Fee doet de budget cap min of meer te niet. Benjamin Durand de Team eigenaar heeft daarop ook gereageerd. Dat het een slecht besluit is voor zijn team en haar plannen om in de nabije toekomst te debuteren in de Formule 1.

In de zomer van 2019 kwam het nieuws naar buiten dat er een nieuw team te popelen stond om te debuteren in de Formule 1. Nadat het onbekende China F1 Team al was afgehaakt, genaamd Panthera Team Asia F1.  Het was vorig jaar zomer nog niet duidelijk hoe het nieuwe concorde agreement eruit kwam te zien. Hierdoor kon het team nog niet aan de slag. Hier schreef ik vorig jaar dan ook een artikel over.

Het team heet zijn zinnen gezet op een debuut in 2022. De nieuwe reglementen die zouden worden geïntroduceerd in de Formule 1, zijn belovend. Natuurlijk zou na jaren dan eindelijk de budget cap worden geïntroduceerd in de Formule 1. Wat het weer aantrekkelijker zou moeten maken voor nieuwe teams.

Echter moet een nieuw team wel 200miljoen dollar neer tellen voor een fee. Het bedrag wordt verdeeld onder de teams die op dat moment actief zijn in de Formule 1. Als je je bedenkt dat 200 miljoen dollar, zeker Anno 2020, een absurd hoog bedrag is. Daarbij is de financiële situatie van veel bedrijven verslechterd is door covid-19. Het is haast ondenkbaar dat er nieuwe Formule 1 Teams op de grid zullen verschijnen.

Toch houdt Panthera Team Asia F1 een slag om de arm. Benjamin Durand gaf onlangs aan bij grandprix247.com dat het bedrag dat betaald moet worden aan de teams verre van ideaal voor het team is. Echter gaf hij wel aan de reden te begrijpen. Heel eerlijk gezegd snap ik die 200 miljoen dollar nog steeds niet. Momenteel zijn er gesprekken binnen het team met de aandeelhouders. Hoe nu verder te gaan en of het wel verantwoord is nog om de Formule 1 in te gaan.

Momenteel gaan de verhalen in de rondte dat het team pas on 2025 op de grid wil verschijnen. Om zo te proberen aan haar financiële verplichten te voldoen.

Interessant is dat Cyril Abiteboul van Renault onlangs liet weten dat er meerdere “potentionele” teams contact hadden gezocht met Renault. Met de vraag om ze te voorzien van eventuele motoren als ze zouden debuteren in de Formule 1. Onder hen zou ook Panthera Team Asia F1 zijn.

Tagged