San Marino

De formule 1 keert terug naar San Marino, net als Kimi!

Nieuws

Wat velen eigenlijk al wisten is dat het Formule 1 Seizoen 2020 wel een heel apart en bizar seizoen aan het worden is. Met als kers op de taart natuurlijk de Emilia-Romagna Grand Prix, beter bekend bij de oude F1 fans als de Grand Prix van San Marino. Inderdaad het roemruchte circuit staat weer op de kalender, na 16 jaar mogen we weer! Man wat is dat een heerlijk vooruitzicht.

Voor de jonkies onder ons San Marino is een van de weinige circuits die echt gemist wordt door de oudere garde Formule 1 fans. In de jaren 50 werd het circuit gebouwd meet als doen om de lokale economie op te krikken. Dit was toentertijd wel nodig nadat de Tweede wereldoorlog was beëindigd.

Imola stond vanaf 1981 tot het seizoen 2006 vrijwel “standaard” op de lijst met Grand Prix die zouden gehouden worden. Het is natuurlijk ook het circuit waar Ronald Ratzenberger en Ayrton Senna het leven lieten in 1994. Een inktzwarte bladzijde voor de Formule 1.

In 2006 werd de laatste Grand Prix van San Marino verreden op het circuit van Imola. Michael Schumacher wist de race te winnen voor Ferrari. Christijan Albers zal ook de nodige herinneringen hebben overgehouden aan die race. Yuji Ide, toen rijdende voor Super Aguri, tikte Albers in de rondte met het resultaat dat de Midland 5 keer over de kop sloeg. Dit betekende ook het einde van de carrière van Yuji Ide als Formule 1 coureur.

14 jaar geleden alweer dat we voor het laatst op deze prachtige locatie een F1 race hebben gezien. Wat het misschien nog wel specialer maakt is het feit dat Kimi Räikkönen in 2006 ook al op de grid stond van de race, toen rijdende voor McLaren. De race wist hij als vijfde te finishen toen goed voor 4 punten.

Dit jaar zal de Grand Prix van San Marino een andere naam dragen namelijk Emilia-Romagna Grand Prix. Emilia-Romagna is de Noord-Italiaanse regio in de provincie Bologna waar het circuit gelegen is. Mocht je jezelf afvragen waar de naam van komt. De race zal verreden worden in het weekend van 31 Oktober.

Nieuw tijdens de race is het feit dat er op vrijdag niet meer gereden zal worden door de Formule 1 teams. Er is maar een vrije training en deze is op de zaterdag morgen. Persoonlijk vind ik het nogal een slechte move van de Formule 1 om dit concept op de poten te krijgen.
Echter, we gaan terug naar San Marino! En dat is het belangrijkste. En hopelijk rijden we er volgend jaar weer!

Tagged